Kollision mellan amerikansk drönare och ryskt flygplan utlöser diplomatisk turbulens

Tensions between the US and Ryssland escalated on Tuesday after a Russian fighter jet harassed and subsequently collided with a US surveillance drone over the Black Sea, causing the uncrewed aircraft to crash in the water. The has further heightened the already strained relationship between the two due to the ongoing war in .

Following the event, the State Department summoned Russian Ambassador Anatoly Antonov to for an official reprimand. State Department spokesperson Ned Price informed reporters that Antonov was expected at the department later on Tuesday.

Price also mentioned that the US administration was briefing allies and partners about the collision and had been in contact with Russian officials. According to Price, US Ambassador Lynne Tracy in Moscow has conveyed concerns to the Russian Foreign Ministry.

The MQ-9 Reaper drone was undertaking a routine flight when it was intercepted by two Russian Su-27 fighter jets on Tuesday. US European Command stated that the warplanes released jet fuel on the drone and recklessly flew in front of it in an “environmentally unsound and unprofessional manner.” One of the Russian jets then collided with the drone's propeller, leaving it inoperable and forcing US operators to discard it in the Black Sea.

Air Force Gen. James Hecker, commander of US Air Forces , said in a statement that the Russians' unsafe and unprofessional actions nearly caused both aircraft to crash. He emphasized that US and Allied aircraft would continue to operate in international airspace and urged the Russians to act professionally and safely.

Drone collision happens as war in Ukraine enters its second year

The drone collision comes as the war in Ukraine enters its second year. President Joe Biden is determined to keep US forces out of the conflict while continuing to support Ukraine in its struggle against Moscow.

The statement also highlighted that the Black Sea event is part of “a pattern of dangerous actions” involving US and allied aircraft and Russian planes.

European Command warned that such aggressive behavior by Russian aircrew is dangerous and could lead to miscalculation and unintended escalation. National Security Council spokesperson John Kirby noted during a Tuesday briefing with reporters that this was the first time an aerial intercept had resulted in the loss of a US drone. The cost of a single Reaper drone is approximately $14 million.

NATO's supreme allied commander for Europe, Gen. Christopher Cavoli, has briefed allies on the incident, according to a NATO official. An anonymous senior diplomat in Eastern Europe, granted anonymity due to the sensitive nature of the issue, expressed concern about the incident, noting that it demonstrates the aggressiveness of Russian conduct and underscores the importance of the Black Sea and the need for a medium and long-term approach.

Senator Roger Wicker, the leading Republican on the Senate Armed Services Committee, enligt uppgift emphasized that this incident should act as an alarm for isolationists, highlighting the dangers presented by Vladimir Putin.

Den senator argued that Putin aims to deter the US from supporting Ukraine and prevent the reversal of his destructive policies by provoking incidents like these. Wicker urged the US to project strength against its adversary rather than appeasing the dictator with words or so-called “de-escalation.”

Photo credit: Senior Airman Christa Anderson/U.S. Air National Guard


Upptäck mer från DroneXL

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

GÖR DIN RÖST HÖRD

Föreslagen lagstiftning hotar din möjlighet att använda drönare för nöje, arbete och säkerhet. Den Alliansen för drönaradvokater är att kämpa för att säkerställa att din röst hörs i dessa kritiska politiska diskussioner. Gå med oss och berätta för dina valda tjänstemän att skydda din rätt att flyga.

Alliansen för drönaradvokater
VIDTA ÅTGÄRDER NU
Följ oss på Google News!

Skaffa ditt Part 107-certifikat

Klara provet och ta dig upp i luften med Pilotinstitutet. Vi har hjälpt tusentals människor att bli flygplan och kommersiella drönarpiloter. Våra kurser är utformade av branschexperter för att hjälpa dig att klara FAA-tester och uppnå dina drömmar.

pilotinstitutet dronexl

Upphovsrätt © DroneXL.co 2024. Alla rättigheter förbehållna. Innehåll, bilder och immateriella rättigheter på denna webbplats är skyddade av upphovsrättslagen. Reproduktion eller distribution av något material utan föregående skriftligt tillstånd från DroneXL.co är strängt förbjudet. För tillstånd och förfrågningar, vänligen kontakta Kontakta oss först.

FTC: DroneXL.co är en Amazon Associate och använder affiliate-länkar som kan generera intäkter från kvalificerade köp. Vi säljer inte, delar inte, hyr inte ut och skickar inte spam till din e-post.

Haye Kesteloo
Haye Kesteloo

Haye Kesteloo är chefredaktör och grundare av DroneXL.co, där han täcker alla drönarrelaterade nyheter, DJI-rykten och skriver drönarrecensioner, och EVXL.co, för alla nyheter relaterade till elfordon. Han är också en av värdarna för PiXL drönarutställning på YouTube och andra podcastplattformar. Haye kan nås på haye @ dronexl.co eller @hayekesteloo.

Artiklar: 3752

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv_SESwedish