Shaker Heights Police to Acquire Drone for Investigations

The Shaker Heights Department in is on track to acquire its own drone by the end of the year. This move comes after several work sessions discussing Chief Wayne Hudson's request to use $22,000 from Law Enforcement Funds for the purchase, reports Cleveland.com.

Drone Capabilities and Costs

The initial cost of the drone is estimated at $22,000, with an annual maintenance cost of $8,000. However, Police Chief Wayne Hudson noted that additional features like thermal imaging could push the initial purchase price over $25,000, requiring council approval.

Commander Timothy Kohanski of the Criminal Investigation Bureau stated, “We're already utilizing this technology. We're just calling for mutual aid.” This highlights the department's existing reliance on through partnerships with other agencies.

Potential Uses and Benefits

The drone is expected to assist in various scenarios:

  1. Specific investigations
  2. missions
  3. Emergency situations
  4. Building inspections

Fire Lt. Dillon Crouse emphasized the time-saving aspect: “If we have the resources readily available, it can save a lot of time. And in a search and rescue mission, minutes can make a difference.”

Legal and Privacy Considerations

City Law Director William Ondrey Gruber addressed privacy concerns, stating, “A drone won't go anywhere that a person couldn't go without a warrant. You can't send a drone on a noise complaint over a party.”

The police department has assured that:

  • The drone will not be weaponized
  • It won't be used for random surveillance
  • Information will be shared on the city's website

Community Involvement and Oversight

Councilwoman Kim Bixentine suggested involving the newly-formed 12-member Community Advisory Group in developing the department's written policy on drone usage. This move aims to ensure community input in the implementation of this new technology.

DroneXL: s uppfattning

The adoption of drone technology by the Shaker Heights Police Department reflects a growing trend in law enforcement agencies leveraging unmanned aerial systems for public safety. This move could potentially enhance the department's ability to respond quickly to emergencies and conduct more efficient investigations.

While concerns about privacy and proper use are valid, the department's commitment to transparency and adherence to guidelines set by organizations like the International Association of Chiefs of Police (IACP) och Commission on Accreditation for Law Enforcement Agencies (CALEA) is encouraging. As more police departments adopt drone technology, it will be crucial to maintain a balance between public safety and individual privacy rights.

The Shaker Heights case demonstrates the importance of community involvement in the implementation of new technologies in law enforcement. By involving local advisory groups and maintaining open communication, police departments can build förtroende and ensure responsible use of drone technology.

Photo credit: John Kuntz, cleveland.com


Upptäck mer från DroneXL

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

GÖR DIN RÖST HÖRD

Föreslagen lagstiftning hotar din möjlighet att använda drönare för nöje, arbete och säkerhet. Den Alliansen för drönaradvokater är att kämpa för att säkerställa att din röst hörs i dessa kritiska politiska diskussioner. Gå med oss och berätta för dina valda tjänstemän att skydda din rätt att flyga.

Alliansen för drönaradvokater
VIDTA ÅTGÄRDER NU
Följ oss på Google News!

Skaffa ditt Part 107-certifikat

Klara provet och ta dig upp i luften med Pilotinstitutet. Vi har hjälpt tusentals människor att bli flygplan och kommersiella drönarpiloter. Våra kurser är utformade av branschexperter för att hjälpa dig att klara FAA-tester och uppnå dina drömmar.

pilotinstitutet dronexl

Upphovsrätt © DroneXL.co 2024. Alla rättigheter förbehållna. Innehåll, bilder och immateriella rättigheter på denna webbplats är skyddade av upphovsrättslagen. Reproduktion eller distribution av något material utan föregående skriftligt tillstånd från DroneXL.co är strängt förbjudet. För tillstånd och förfrågningar, vänligen kontakta Kontakta oss först.

FTC: DroneXL.co är en Amazon Associate och använder affiliate-länkar som kan generera intäkter från kvalificerade köp. Vi säljer inte, delar inte, hyr inte ut och skickar inte spam till din e-post.

Haye Kesteloo
Haye Kesteloo

Haye Kesteloo är chefredaktör och grundare av DroneXL.co, där han täcker alla drönarrelaterade nyheter, DJI-rykten och skriver drönarrecensioner, och EVXL.co, för alla nyheter relaterade till elfordon. Han är också en av värdarna för PiXL drönarutställning på YouTube och andra podcastplattformar. Haye kan nås på haye @ dronexl.co eller @hayekesteloo.

Artiklar: 3728

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv_SESwedish